Śmiało można powiedzieć, że to właśnie stojak na deski do krojenia przechowuje to, co w każdej kuchni jest niemalże najważniejsze, a przynajmniej bardzo ważne. Bez deski nie dałoby się oprawić mięsa do potrawki, pokroić warzyw na kanapkę czy też przygotować dodatków do sałatki. Tylko którą wybrać? Drewnianą, szklaną czy może kamienną?
Deski drewniane – zalety i wady
Najpopularniejsze, najłatwiejsze do kupienia i też najczęściej wykorzystywane w polskich domach. Z uwagi na swoje naturalne wykonanie są bezpieczne dla noży, nie tępią ich, a przy okazji nierzadko stają się dodatkową ozdobą kuchni.
Nawet gdy taka drewniana deska jest przechowywana na stojaku na deski do krojenia, często nie da się zapobiec jej odkształcaniu. Drewno lubi też pękać. Ogólnie rzecz biorąc miewa kiepską trwałość.
Deski kamienne – zalety i wady
Kamień to z kolei istny mocarz, jeden z najsolidniejszych materiałów, gwarantujący desce powierzchnię wprost nie do zdarcia. Często odgrywa on dodatkową rolę podkładki pod naczynia, albowiem niestraszne są mu ani bardzo niskie, ani bardzo wysokie temperatury.
Kamienne deski bywają niestety mało poręczne. Na co dzień raczej nie będzie się chciało z nich korzystać, z uwagi na ich ciężkość, zwłaszcza gdy będzie się mieć pod ręką lżejszy wyrób z drewna.
Deski szklane – zalety i wady
Czasami w stojaku na deski do krojenia mogą też wystąpić szklane powierzchnie. Są bardzo wygodne w użyciu, bo przyjemnie się na nich kroi, a ponadto łatwo się je czyści i często też wykorzystuje w roli dodatkowych podkładek pod przystawki.
Deska wykonana ze szkła niestety łatwo się zarysowuje. Ogólnie rzecz biorąc jest ona wysoce podatna na uszkodzenia, więc nadaje się bardziej do okazjonalnego, a nie codziennego intensywnego użytku.
Deski plastikowe – zalety i wady
A co z deskami plastikowymi, stanowiącymi już chyba ostatni możliwy wariant do wyboru? One też mają swoje plusy, bo są tanie, lekkie i poręczne, a ponadto nie przyczyniają się do tępienia noży.
Stojak na deski do krojenia warto zaopatrzyć w przynajmniej jeden plastikowy wyrób. Trzeba jednak pamiętać o tym, by ten wyrób regularnie wymieniać, albowiem plastikowe powierzchnie łatwo chłoną zapachy i mogą gromadzić w sobie bakterie.
Stojaik na deski do krojenia znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl