patelnia do smażenia bez tłuszczu

Nowoczesna patelnia  do smażenia bez tłuszczu wyposażona jest w specjalną powłokę, dzięki której potrawy nie przywierają. Pozwala to na znaczne ograniczenie, albo nawet całkowite wyeliminowanie, tłuszczu w procesie smażenia czy też gotowania. Odpowiada da za to warta non-stick. Znajdziemy ją w wielu rodzajach patelni. Może być wykonana z granitu, teflonu lub ceramiki.

Patelnia do smażenia bez tłuszczu

Dzięki zastosowaniu powłoki nieprzywierającej możliwe jest smażenie i duszenie potraf bez dodawania tłuszczu. Dzięki temu możemy przygotować prawdziwie dietetyczne dania. Nie musimy się martwić,że przypalimy jedzenie. Patelnie takie można szybko i bezproblemowo wyczyścić. Oczywiście o wiele łatwiej będzie przebiegała obróbka termiczna produktów, które zawierają tłuszcz własny. Mam tu na myśli głownie ryby. JEśli jednak potrawa jest zbyt sucha możemy ją lekko podlać wodą.

Jako patelnia do smażenia bez tłuszczu najlepiej nadaje się patelnia teflonowa. Potrawy faktycznie nie przywierają do powłoki naczynia i można smażyć bez używania tłuszczu. Jednak należy pamiętać o tym, że teflon jest mało odporny na uszkodzenia mechaniczne. Do mieszania jedzenie nie powinno się stosować sztućców metalowych gdyż można szybko zniszczyć powłokę non-stick. Naczynie będzie wówczas do wyrzucenia.

Do smażenia bez tłuszczu nadają również patelnie granitowe. Są one dosyć drogie jednak ich wyjątkowa trwałość sprawia, że są to patelnie na wiele lat użytkowania. Są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Bez obaw do mieszania można używać metalowych akcesoriów kuchennych.

Patelnie żeliwne z powłoką nieprzywierającą

Wydawać by się mogło, że patelnia żeliwna absolutnie nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego. Nic bardziej mylnego – w sprzedaży dostępne są modele, które posiadają powłokę nieprzywierająca. To świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie tradycyjny wygląd naczyń kuchennych i zdrowe odżywianie się. Żeliwo świetnie sprawdza się podczas smażenia, duszenia czy też grillowania potraw. Dzęki zastosowania powłoki nieprzywierającej potrawy można obrabiać termicznie bez używania tłuszczu. Uzyskujemy wtedy kruche i delikatne mięso o fantastycznych walorach smakowych.

Dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego

Jak powinna się sprawować odpowiednia patelnia do smażenia bez tłuszczu? Przede wszystkim powinna równomiernie się nagrzewać oraz charakteryzować się wysoką odpornością termiczną. W procesie produkcji powłoki nieprzywierającej musi być precyzyjnie nałożona na strukturę patelni. W innym wypadku może dojść do jej szybkiego łuszczenia się.

Dobra patelnia z powłoką działa w ten sposób, że podczas smażenia wytwarza się mikroskopijnej wielkości bufor powietrzny, który uniemożliwia potrawie przywarcie do powierzchni naczynia. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy przygotowywać potrawy niskokaloryczne, bez tłuszczu, bez obawy o ich walory smakowe i żywieniowe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

4 KOMENTARZE

  1. Czasami niestety trzeba rzucić troche tłuszczu, odrobine ale jednak. No chyba ze smazymy rybe, to ona wtedy sama z siebie wydziela tłuszcz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here