biotyna

Biotyna zwana również pod nazwą witaminy B7 lub H7 jest przede wszystkim niezbędna w procesach przemiany materii. Odpowiada ona za funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci. Jej wyjątkowość wynika z faktu, że wytwarzana jest przez fizjologiczna florę bakteryjną jelit. Jej synteza nie oznacza jednak, że nie istnieją jej niedobory. Dostępność biotyny w diecie jest dość dobra, jednak dużo osób jest narażona na jej niedobór w organizmie. Jaką rolę pełni biotyna u człowieka? Jakie są źródła biotyny? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/biotyna-zrodla-w-diecie-przyczyny-i-objawy-niedoboru/ 

Biotyna w organizmie – jaką pełni rolę? 

Biotyna odpowiada szeregowi procesów metabolicznych, które obejmują węglowodany, białka oraz tłuszcze. Normalizuje ona poziom glukozy we krwi i jest niezwykle ważna zarówno przy cukrzycy, jak i wspomaganiu jej terapii. Kiedy utrzymujemy właściwy poziom cukru we krwi, biotyna odpowiada za jej sprawne funkcjonowanie. Co więcej usprawnia ona procesy myślowe, likwiduje oznaki zmęczenia i daje witalność oraz dba o doskonałe samopoczucie zarówno psychiczny głównie przez redukcję stresu.

Niedobór biotyny w organizmie 

Niedobór biotyny nie jest częsty, ale jednak występuje. Najczęściej manifestuje się pod postacią zaburzenia dermatologicznego oraz ze strony układu pokarmowego. Przy niedoborze biotyny można zauważyć: 

  • wypryski i stany zapalne
  • wzrost poziomu cholesterolu we krwi
  • zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego
  • wysypki, łojotok skóry
  • drętwienie stóp i dłoni
  • siwienie i wzmożone wypadanie włosów
  • szarobiałe zabarwienie skóry
  • złuszczanie naskórka
  • bóle mięśni
  • stany depresyjne
  • senność i apatię
  • zaburzone gojenie się ran skóry
  • wahania nastroju 

Źródło biotyny w diecie 

Źródłem biotyny jest przede wszystkim mięso, wątróbka, żółtka jaj, a także orzechy. Jej mniejsze ilości możemy znaleźć w mleku, serze, rybach, drożdżach oraz olejach roślinnych. Warzywa dostarczają ogromnych ilości biotyny, a w szczególności jest to kalafior, marchew, kukurydza, szpinak, pomidory, groch, cebula i buraki. Innymi źródłami biotyny jest mąka pełnoziarnista oraz grzyby. 

Zobacz też: http://mamaenter.pl/rola-kwasu-foliowego-organizmie/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here