Biotyna zwana również pod nazwą witaminy B7 lub H7 jest przede wszystkim niezbędna w procesach przemiany materii. Odpowiada ona za funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci. Jej wyjątkowość wynika z faktu, że wytwarzana jest przez fizjologiczna florę bakteryjną jelit. Jej synteza nie oznacza jednak, że nie istnieją jej niedobory. Dostępność biotyny w diecie jest dość dobra, jednak dużo osób jest narażona na jej niedobór w organizmie. Jaką rolę pełni biotyna u człowieka? Jakie są źródła biotyny? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/biotyna-zrodla-w-diecie-przyczyny-i-objawy-niedoboru/
Biotyna w organizmie – jaką pełni rolę?
Biotyna odpowiada szeregowi procesów metabolicznych, które obejmują węglowodany, białka oraz tłuszcze. Normalizuje ona poziom glukozy we krwi i jest niezwykle ważna zarówno przy cukrzycy, jak i wspomaganiu jej terapii. Kiedy utrzymujemy właściwy poziom cukru we krwi, biotyna odpowiada za jej sprawne funkcjonowanie. Co więcej usprawnia ona procesy myślowe, likwiduje oznaki zmęczenia i daje witalność oraz dba o doskonałe samopoczucie zarówno psychiczny głównie przez redukcję stresu.
Niedobór biotyny w organizmie
Niedobór biotyny nie jest częsty, ale jednak występuje. Najczęściej manifestuje się pod postacią zaburzenia dermatologicznego oraz ze strony układu pokarmowego. Przy niedoborze biotyny można zauważyć:
- wypryski i stany zapalne
- wzrost poziomu cholesterolu we krwi
- zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego
- wysypki, łojotok skóry
- drętwienie stóp i dłoni
- siwienie i wzmożone wypadanie włosów
- szarobiałe zabarwienie skóry
- złuszczanie naskórka
- bóle mięśni
- stany depresyjne
- senność i apatię
- zaburzone gojenie się ran skóry
- wahania nastroju
Źródło biotyny w diecie
Źródłem biotyny jest przede wszystkim mięso, wątróbka, żółtka jaj, a także orzechy. Jej mniejsze ilości możemy znaleźć w mleku, serze, rybach, drożdżach oraz olejach roślinnych. Warzywa dostarczają ogromnych ilości biotyny, a w szczególności jest to kalafior, marchew, kukurydza, szpinak, pomidory, groch, cebula i buraki. Innymi źródłami biotyny jest mąka pełnoziarnista oraz grzyby.
Zobacz też: http://mamaenter.pl/rola-kwasu-foliowego-organizmie/