Witamina D jest ważna dla naszego zdrowie.

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o witaminie d i dobrze, ponieważ odgrywa ona bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Buduje ona nasze zęby, kości, może zapobiegać cukrzycy, anemii, nadciśnieniu, chorobom serca, a nawet alergii. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i jej nadmiar działają na nasz organizm negatywnie. W aptekach możemy znaleźć mnóstwo preparatów z tą witaminą, jednak można ją sobie dostarczyć również w inny sposób. W jaki? Co zawiera witaminę d? Jest to jedna z niewielu witamin, której źródła możemy szukać nie tylko w pożywieniu. Wystarczy około 15-20 minut na słońcu wystawiając 20% powierzchni ciała, aby pokryć 90% dziennego zapotrzebowania. Trzeba jednak pamiętać, że skóra nie może być wtedy pokryta kremem z filtrami UV, ponieważ ogranicza on jej syntezę. W naszej strefie geograficznej w ten sposób można dostarczać sobie ją tylko w okresie od kwietnia do września. Jeśli chodzi o pożywienie, to witaminy d znajdziemy najwięcej w rybach takich jak śledzie, łososie, pstrągi tęczowe oraz węgorze, trochę mniej jest jej w halibutach, karpiach. makrelach. Niewielką ilość znajdziemy również w kurczakach, pieczarkach, serach pleśniowych, maśle, drobiu oraz wątrobie wieprzowej i wołowej. Wiadomo, że w przypadku dużych niedoborów to nie wystarcza. Lekarze zalecają suplementacje tej witaminy w okresie od września do kwietnia, a osobom starszym nawet przez cały rok. Dorosły, zdrowy człowiek potrzebuje około 800-1000 jednostek witaminy d na dobę, wszystko zależy od wagi.

nagrodobiorcy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here