Pierogi - idealny obiad

Pierogi to jedna z bardziej znanych i uwielbianych potraw kuchni polskiej. Jak najłatwiej je scharakteryzować? Pieróg to cienki kawałek ciasta napełniony farszem i sklejony wzdłuż krawędzi. W zależności od wielkości pojedynczej sztuki na jedną porcję przypada około dziesięciu pierogów. Ciasto pierogowe jest bardzo elastyczne, dlatego łatwo formować z niego kluski. Robi się je z mąki pszennej z dodatkiem soli i wody, czasem dodaje się jajko. Nadzienie może być najróżniejsze, zależy ono tylko od inwencji kucharza. Najbardziej znane jest z sera twarogowego i ziemniaków z dodatkiem smażonej cebuli, czyli tak zwane ruskie. Inne bardzo znane farsze to mięsny, kapuściany, grzybowo – pieczarkowy, szpinakowy czy też z kaszy gryczanej i boczku. W sezonie dużą popularnością cieszą się pierogi z owocami, głównie z truskawkami lub borówkami. Na Wigilię natomiast często napełnia się ciasto suszonymi śliwkami lub jabłkami. W doborze nadzienia ogranicza nas tylko wyobraźnia. Przygotowane kluski wrzuca się na gotującą wodę, czeka się do momentu aż wypłyną na wierz i wtedy jeszcze gotuje dwie minutki. Wyłowione dobrze polać roztopionym masłem, żeby się nie kleiły. Pierogi są bardzo wdzięczną potrawą. Można przygotować je dużo wcześniej i tylko podgotować, można odgrzać je w wodzie lub podsmażyć na patelni, wtedy zyskają dodatkowo chrupiącą skórkę. Można również część z nich zamrozić i mieć gotowe na następny raz. Ile gotować mrożone pierogi? Te w dalszym ciągu zamrożone około 5-7 minut, jeśli wcześniej zostały rozmrożone to gotuje się je tak samo jak świeże, czyli około 2-3 minut. Samo lepienie może się wydawać czasochłonne, jednak jest to zajęcie bardzo zbliżające i integrujące domowników, dlatego warto zaangażować się całą rodziną, nawet małe dzieci, już dwulatki, mogą pomalutku próbować i uczyć się jak obchodzić się z ciastem. Ciekawe jest to, że nie tylko w polskiej kuchni mamy taką potrawę. Włosi mają swoje ravioli, Chińczycy jiaozi, Białorusini kołduny, a Gruzini chinkali. Pierogów pełno na świecie.

pouczyc.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSzykujemy się do wesela
Następny artykułPodlogi zewnetrzne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here