patelnia gastronomiczna

Patelnia gastronomiczna znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie musimy przygotować w krótkim czasie większą ilość jednorodnych potraw. Znakomicie wiec odnajduje się w gastronomii. Stosowana jest w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, ale również w domowej kuchni znajdzie zastosowanie, zwłaszcza gdy szykujemy jakąś większa imprezę. Wizualnie zupełnie nie przypomina patelni. Bardziej można ją przyrównać do kuchenki. Można na niej smażyć duże ilości jednorodnych potraw a nawet przygotowywać gorące sosy.

Jak działa patelnia gastronomiczna?

Rolę właściwej patelni pełni tu specjalna misa, która może być wykonana z różnych materiałów podobnie jak klasyczne patelnie. Najczęściej wykorzystuje się do tego stal nierdzewną. Dzięki temu patelnie te są łatwe w utrzymaniu czystości. Urządzenie często ma zbudowany termostat, który chroni je przed przegrzaniem. Umożliwia również ustawienie odpowiedniej temperatury smażenia. Dzięki zastosowaniu ręcznego lub też mechanicznego przechyłu misy, można szybko i łatwo zlewać zużyty tłuszcz. Jako źródło energii najczęściej wykorzystywany jest prąd i gaz. Patelnie gastronomiczne najczęściej występują jako urządzenia wolnostojące, dzięki temu są bardzo mobilne – można je ustawić w dowolnym miejscu i podłączyć do zasilania.

Zastosowanie patelni gastronomicznych?

Patelnie gastronomiczne znajdują swoje zastosowanie w miejscach zbiorowego żywienia. Także świetnie się sprawdzą w restauracjach, lokalach gastronomicznych czy też stołówkach. Dzięki bardzo dużej wydajności można na nich w krótkim czasie przygotować wiele jednorodnych potraw. Patelnie gastronomiczne mogą się również przydać w warunkach domowych. Znacznie ułatwią przyrządzenie potraw na większe przyjęcie rodzinne. Można je również wykorzystać przygotowując potrawy na święta.

Misy do patelni gastronomicznych

Misy wbudowane w patelnię gastronomiczną wykonywane są z tych samych materiałów co patelnie tradycyjne. Bardzo powszechnie stosowane są misy ze stali nierdzewnej, czyli ze stopu zawierającego 18 chromu i 10% niklu. To misy odporne na korozje i bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. można z powodzeniem myć je zwykłym druciakiem bez obaw o uszkodzenie powierzchni. Są twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wytrzymują również wysokie temperatury i nie odkształcają się

Czeto w patelniach gastronomicznych spotyka się również misy żeliwne. To materiał bardzo wytrzymały ale niestety nie jest odporny na korozję. Dlatego podczas czyszczenia należy pamiętać o wytarciu misy do sucha. misy żeliwne długo się rozgrzewają ale za to rozprowadzają ciepło równomiernie i długo trzymają akumulowane ciepło. Żeliwo jest stopem mało czułym na wahania temperatury. Dlatego też po skończeniu smażenia czy też duszenia nie można od razu zabrać się za mycie misy. Kontakt z zimną wodą może spowodować jej uszkodzenie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

4 KOMENTARZE

  1. Ja kupiłem do domu. Fajna sprawa. Jak przyjezdza rodzina na weekend to maszyna chodzi jak ta lala. Mielone, kiełbaski. Fajna sprawa

Pozostaw odpowiedź zdzichu Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here