Patelnia gastronomiczna

patelnia gastronomiczna

Patelnia gastronomiczna znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie musimy przygotować w krótkim czasie większą ilość jednorodnych potraw. Znakomicie wiec odnajduje się w gastronomii. Stosowana jest w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, ale również w domowej kuchni znajdzie zastosowanie, zwłaszcza gdy szykujemy jakąś większa imprezę. Wizualnie zupełnie nie przypomina patelni. Bardziej można ją przyrównać do kuchenki. Można na niej smażyć duże ilości jednorodnych potraw a nawet przygotowywać gorące sosy.

Jak działa patelnia gastronomiczna?

Rolę właściwej patelni pełni tu specjalna misa, która może być wykonana z różnych materiałów podobnie jak klasyczne patelnie. Najczęściej wykorzystuje się do tego stal nierdzewną. Dzięki temu patelnie te są łatwe w utrzymaniu czystości. Urządzenie często ma zbudowany termostat, który chroni je przed przegrzaniem. Umożliwia również ustawienie odpowiedniej temperatury smażenia. Dzięki zastosowaniu ręcznego lub też mechanicznego przechyłu misy, można szybko i łatwo zlewać zużyty tłuszcz. Jako źródło energii najczęściej wykorzystywany jest prąd i gaz. Patelnie gastronomiczne najczęściej występują jako urządzenia wolnostojące, dzięki temu są bardzo mobilne – można je ustawić w dowolnym miejscu i podłączyć do zasilania.

Zastosowanie patelni gastronomicznych?

Patelnie gastronomiczne znajdują swoje zastosowanie w miejscach zbiorowego żywienia. Także świetnie się sprawdzą w restauracjach, lokalach gastronomicznych czy też stołówkach. Dzięki bardzo dużej wydajności można na nich w krótkim czasie przygotować wiele jednorodnych potraw. Patelnie gastronomiczne mogą się również przydać w warunkach domowych. Znacznie ułatwią przyrządzenie potraw na większe przyjęcie rodzinne. Można je również wykorzystać przygotowując potrawy na święta.

Misy do patelni gastronomicznych

Misy wbudowane w patelnię gastronomiczną wykonywane są z tych samych materiałów co patelnie tradycyjne. Bardzo powszechnie stosowane są misy ze stali nierdzewnej, czyli ze stopu zawierającego 18 chromu i 10% niklu. To misy odporne na korozje i bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. można z powodzeniem myć je zwykłym druciakiem bez obaw o uszkodzenie powierzchni. Są twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wytrzymują również wysokie temperatury i nie odkształcają się

Czeto w patelniach gastronomicznych spotyka się również misy żeliwne. To materiał bardzo wytrzymały ale niestety nie jest odporny na korozję. Dlatego podczas czyszczenia należy pamiętać o wytarciu misy do sucha. misy żeliwne długo się rozgrzewają ale za to rozprowadzają ciepło równomiernie i długo trzymają akumulowane ciepło. Żeliwo jest stopem mało czułym na wahania temperatury. Dlatego też po skończeniu smażenia czy też duszenia nie można od razu zabrać się za mycie misy. Kontakt z zimną wodą może spowodować jej uszkodzenie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*