Patelnia do jajek

patelnia do jajek

Patelnia do jajek jest naczyniem specjalnie przystosowanym do smażenia jaj. W tym celu zwykle posiada kilka zagłębień, w które wbija się surowe jajko. Dzięki temu smażona potrawa nie rozlewa się po całej patelni. W tego typu patelniach najczęściej stosuje się nieprzywierające powłoki, co znacznie ułatwia smażenie.

Patelnia żeliwna do smażenia jaj

Jako naczynie do smażenia jaj często wykorzystuje się patelnie żeliwne. Żeliwo jest stopem żelazowo-węglowym, wykazuje się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Patelnie żeliwne długo się nagrzewają i jednocześnie równie długo trzymają ciepło. Nie są jednak odporne na skoki temperatury. Przy rozgrzewaniu patelnie należy stosować mały ogień. Natomiast aby umyć naczynie po smażeniu należy odczekać aż ostygnie. Nie wolno dopuści do kontaktu rozgrzanej patelni ze strumieniem zimnej wody. Naczynie może wówczas nawet pęknąć. Wtedy już jest całkowicie bezużyteczne. Patelnia wykonana z żeliwa nie jest odporna na rdze. Najlepiej po umyciu wytrzeć ją suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym, wtedy zmniejszymy ryzyko korozji. Takie naczynia nie nadają się do mycia zmywarkach.

Patelnia do jajek – najlepsza z aluminium?

Bardzo często patelnia do jajek wykonana jest z aluminium. Takie naczynia są lekkie, tanie i bardzo szybko przewodzą ciepło. Rozgrzewają się bardzo szybko, dlatego świetnie nadają się do przygotowania smażonych lub sadzonych jaj. Szybko również tracą wcześniej akumulowane ciepło.Niestety ten rodzaj patelni nie jest odporny na porysowania i odpryski. Dlatego należny bardzo uważać przy doborze przyborów kuchennych. Najlepiej jakby były drewniane, metalowe mogą wyrządzić sporo szkód. Szybko też tracą swój połysk a ich powłoka ciemnieje. Dlatego też do mycia nie powinno stosować się silnych detergentów. Według niektórych opinii podczas używania tego rodzaju patelni do potraw przedostają się szkodliwe substancje. Często jako zabezpieczenie służy warstwa teflonowa ale ona również potrafi ulec zniszczeniu.

Patelnia ceramiczna

To kolejny rodzaj patelni świetnie sprawdzający się podczas przygotowywania jaj. To patelnia nieprzywierająca, dzięki czemu do smażenia nie musimy używać tłuszczu. Dodatkowo ten rodzaj patelni jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Znakomicie przewodzi ciepło i równomiernie się nagrzewa. Niektóre modele patelni ceramicznych można stosować na płytach indukcyjnych. Odpowiednie oznakowanie od producenta znajdziemy na spodzie naczynia.

Patelnia teflonowa

Dzięki szybkiemu przewodnictwu ciepła patelnia teflonowa do odpowiednie naczynie do przygotowania jaj smażonych i sadzonych. Posiada warstwę nieprzywierającą i jest odporna na wysoką temperatura, dlatego podczas jej używania nie musimy używać tłuszczu. Nieprzywieralność wiąże się również z tym, ze utrzymanie takiej patelni w czystości jest bardzo łatwe. Jest niestety ona słabo odporna na uszkodzenia mechaniczne, dlatego podczas smażenia najlepiej używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*