Jedzenie przed bieganiem

Właściwe odżywanie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. Jeżeli przyswajamy pokarmy, które są bogate w odpowiednią ilość wartościowych składników odżywczych, to czujemy się lepiej nie tylko pod względem fizycznym, ale i psychicznym. W zależności od witamin i innych składników pokarmy mogą wpływać na regulację poziomu poszczególnych czynników w organizmie. Np. mogą wpływać na poziom cholesterolu, cukru, czy regulować także pracę serca. Niektóre związki mogą również zaradzić zbyt wysokiemu ciśnieniu. Właściwe odżywanie się jest ważne także przy aktywnościach fizycznych. Preferuje się niejedzenie zbyt ciężkich potraw, takich jak kebaby, zapiekanki, frytki, hot-dogi, hamburgery, czy inne fast-foody. Jednak intensywnym treningiem można nawet takie ciężkostrawne potrawy zrzucić. Profesjonalna dieta wymaga jednak bardziej dogłębnej analizy. Trzeba przemyśleć co jeść przed bieganiem, jak i co jeść po wysiłku fizycznym. Odżywianie w życiu biegacza jak się okazuje, jest równie ważne trening dopięty na ostatni guzik, niezależnie od naszego celu. Inaczej jednak będziemy jeść przed biegiem pięciokilometrowym, inaczej przy krótkim sprincie, a inaczej przy okazji maratonu. Przede wszystkim pamiętać należy, że tłuszcz pali się dobrze wraz z węglowodanami. Jest to istotny element, o którym należy pamiętać przed dostosowaniem diety pod siebie. Przede wszystkim istotne są normy czasowe – najlepiej nie jeść posiłku jakieś dwie do trzech godzin przed bieganiem. Jeżeli jednak musimy coś zjeść, to ważne, żeby były to przekąski z niewielkimi ilościami węglowodanów. Na przykład może być to banan albo inny lekki owoc oraz np. kostka czekolady. Ważne natomiast, żeby unikać przesadnie tłustych oraz ostrych przysmaków. Przy bieganiu na pięć kilometrów ważne, aby postawić na płyny oraz ich właściwe uzupełnianie. Należy jeść owoce, czy zupy. Ważne jest też posiadanie napojów izotonicznych lub wody, aby uzupełniać odpowiednio płyny podczas samego biegania. Jednak przy bieganiu na dłuższy dystans, np. od dziesięciu do piętnastu kilometrów, raczej nie wypada jeść krócej niż do dwóch godzin przed samą aktywnością fizyczną. Na taki posiłek przed bardziej intensywnym biegiem może składać się owsianka, czy też inny napój mleczny. Wskazane są również owoce – np. suszone. Również makaron z sosem pomidorowym jest dobrym wyjściem, jednak powinno się to jeść na nieco dłuższy okres przed biegiem, np. dzień wcześniej. Naleśniki z dżemem to także dobry posiłek. Można sobie pozwolić także na chleb z białym serem uzupełniony o izotonik lub wodę. Również baton energetyczny może być w tym przypadku wskazany. Przed dłuższym biegiem, np. maratonem powinno się postawić na dietę bogatą w białko do tygodnia przed samymi zawodami. W późniejsze dni należy przerzucić się na węglowodany. W tym przypadku również ważne są batony energetyczne. Oczywiście przez cały czas treningów oraz posiłków, warto uzupełniać swój organizm wodą mineralną lub napojem izotoniczym, aby nie wytrącić poziomu wody z organizmu.

miss-fit.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here