Jak zrobić polewę czekoladową?

Pyszna czekoladowa polewa jest niezastąpiona w każdej kuchni. Szczególnie, jeśli lubimy przyrządzać dla naszej rodziny różnego rodzaju słodkości i mamy w domu małych łasuchów. Aromatycznym gęstym sosem można polać pyszne domowe ciasta i torty, oraz wszelakie desery: galaretkę, owoce, bitą śmietankę z bakaliami, naleśniki, racuchy, musy i puddingi. Jak zrobić polewę czekoladową, którą pokochają domownicy? To dziecinnie proste.

Jak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową?Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na wspaniałą, gęstą polewę o upajającym czekoladowym smaku i głębokiej, brązowej barwie. Pierwszy z nich to bardzo łatwa metoda, do której potrzebujemy jedynie kilku prostych składników z naszej domowej spiżarni. Przyda się dobrej jakości, gorzkie, aromatyczne kakao, cukier (kryształ, może być trzcinowy) lub miód, niewielka ilość masła lub innego tłuszczu (np. oleju kokosowego, jeśli pozostajemy na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej) i tłuste mleko bądź śmietanka (lub ich połączenia). Oczywiście w wersji wegetarian może to być mleko kokosowe, sojowe lub nawet ryżowe. w wersji bardziej dietetycznej sprawdzi się również woda.

Wszystkie składniki powoli podgrzewamy na bardzo małym ogniu

Podczas mieszania będą się one łączyć, ale nie należy doprowadzić ich do wrzenia, bo wówczas sos zacznie się rozwarstwiać. Można dodać do naszej aksamitnej mikstury kilka kropel alkoholu lub olejku zapachowego, aby dodać polewie nieco ostrości. Jeśli czekoladowy sos ma służyć do dekoracji ciasta, warto dodać nieco więcej kakao, aby całość była gęstsza i nie spłynęła z wypieku. Natomiast, jeśli chcemy polać sosem deser, konsystencja może być nieco bardziej luźna.

Innym sposobem na pyszną czekoladową jest rozpuszczenie tabliczki czekolady. Można to zrobić w dwojaki sposób. Zawsze wybierajmy do polewy czekoladę o naprawdę dobrej jakości. Nie musi być ona konieczne gorzka, z ogromna ilością kakao, chociaż taka akurat sprawdza się najlepiej. Ale amatorzy mlecznych tabliczek mogą z powodzeniem użyć ulubionej odmiany czekolady. Tabliczkę siekamy lekko, aby skrócić czas rozpuszczania. Wkładamy do szklanej miseczki i ustawiamy nad gorącą kąpielą wodną. Aby polewa była nieco bardziej miękka i plastyczna (szczególnie w przypadku gorzkich tabliczek) dodajemy do czekolady dwie łyżki miękkiego masła. Czekolada będzie gotowa w parę minut. Można też zalać pokruszoną czekoladę niewielką ilością gorącej śmietanki kremówki. Po kilku minutach mieszamy całość i polewa jest gotowa.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here