jak zrobić nuggetsy

Nuggetsy to jena najpopularniejszych przekąsek pod słońcem. Uwielbiają je dzieci i dorośli, ponieważ są pyszne, soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. To właśnie nuggetsy wybieramy najczęściej podczas wypadów na miasto. Nie bez powodu znane sieciówki tak bardzo chronią swoje receptury na te przepyszne drobiowe przekąski. W teorii, przyrządzanie kurczaka w chrupiącej panierce, nie musi być wcale skomplikowane. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się wspaniałym, aromatycznym daniem rodem z fast foodu. Jak zrobić nuggetsy, aby jak najbardziej przypominały te kupne? Nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Składniki na dobre nuggetsy

jak zrobić nuggetsySmaku oryginalnego kurczaka w panierce nie odtworzymy w stu procentach, ponieważ producenci stosują specjalne przez siebie skomponowane mieszanki przypraw, którymi nacierają mięs. Również panierka może powstawać z przeróżnych składników. Pamiętajmy też, że nuggetsy wcale ie muszą być tłustym daniem. Przy odrobinie kreatywności z łatwością odchudzimy przepis i kurczak będzie idealnym dietetycznym daniem.
Zanim przejdziemy do najbardziej podstawowego przepisu skompletujmy wszystkie potrzebne składniki. Nie jest ich wiele, dlatego wato zadbać, aby były to produkty najwyższej jakości. Przede wszystkim chodzi o dobre, świeże mięso z kruczka. Nuggetsy najczęściej przyrządzamy z piersi kurczaka, ale nie jest to jedyna możliwa opcja.

Pierś jest zazwyczaj dość sucha. Wiadomo, że przed panierowaniem należy ją porządnie przyprawić i wymacerować, ale w zasadzie niewiele się zmieni. Najlepiej, żeby kurczak był świeży i pochodził z ekologicznego chowu. Wówczas mięso będzie kruche, soczyste i aromatyczne. Na nuggetsy świetnie sprawdzą się same polędwiczki, bo są niewielkie i wystarczy przekroić je na dwa lub trzy mniejsze kawałki. Zamiast piersi z kurczaka równie dobrze można użyć mięsa z udek lub podudzia. Jest ono o wiele bardziej soczyste i znacznie smaczniejsze. W sklepie bez problemu nabędziemy wyluzowane (czyli pozbawione kości) udka z kurczaka. Można też poprosić o to sprzedawcę na stoisku mięsnym. Takie mięso będzie z pewnością bardziej smakowało naszym dzieciom, ponieważ jest znacznie bardziej miękkie i kruche.

Jakie przyprawy należy zastosować?

Kolejnym ważnym składnikiem są przyprawy, którymi natrzemy mięso z kurczaka. Muszą one być dość intensywne i aromatyczne, bo sam kurczak ma bardzo słaby aromat, należy go zatem zintensyfikować. Można oczywiście użyć gotowej mieszanki przypraw. Jeśli wybierzemy te od znanego producenta, jej skład powinien być zadowalający. Ale takie mieszanki przeważnie zawierają w składzie glutaminian sodu, który w dużych ilościach może być niezdrowy i szkodliwy. Dlatego warto się pokusić o stworzenie własnej autorskiej wersji mieszanki przyprawowej do domowych nuggetów. Wystarczy połączyć sól, pieprz, wędzoną paprykę, kurkumę, curry itp. Śmiało możemy zdać się na nasze indywidualne upodobania lub preferencje naszych dzieci. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z ilością przypraw, bo kurczak straci zupełnie naturalny aromat. Chcemy go podkręcić, a nie zupełnie zabić.

Jak zrobić panierkę?

jak zrobić nuggetsyJeśli chodzi o panierkę, to mamy tu dwie popularne szkoły. Niektórzy stosują tradycyjne rozwiązanie, czyli jajko mąkę i np. płatki owsiane. To mniej więcej to samo, co robimy w przypadku kotletów schabowych. To dobry pomysł, ale prawdziwe nuggetsy powinny być przyrządzane nieco inaczej. Panierka powinna się składać w zasadzie z samych mokrych składników, które na sam koniec stabilizujemy w mące. Nuggetsy można smażyć po prostu na patelni, ale znacznie lepsze będą, jeśli użyjemy do tego głębokiego tłuszczu. Można posłużyć się frytkownicą, to znacznie przyspieszy proces przygotowywania. Jeśli chcemy odchudzić przepis możemy w ogóle zrezygnować ze smażenia i upiec kurczaka w piekarniku. Nie można jednak robić tego zbyt długo, bo mięso za bardzo się spiecze, i będzie bardzo suche.

Nuggetsy idealne

Zatem jak zrobić nuggetsy idealne? Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie nacieramy go przyprawami i pozostawiamy do przemacerowania. Można też zalać mięso na noc mlekiem lub jogurtem naturalnym i wstawić na kilka godzin do lodówki. To sprawdzony sposób na to, żeby kurczak nabrał kruchości i soczystości. Przyrządzamy panierkę z jajek i mąki. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka. W zasadzie można już przejść do smażenia, ale warto pozostawić mięso na kilka minut w panierce, aby trochę nią przesiąkło. Następnie każdy kawałek wrzucamy do miseczki i obtaczamy dokładnie w mące z odrobiną przypraw, po czym natychmiast wkładamy na dobrze rozgrzany olej lub oliwę.Temperatura nie powinna być oczywiście zbyt wysoka, bo kurczak za szybko się zrumieni, a potrzebujemy przynajmniej ośmiu minut, aby mięso doszło w środku. Po usmażeniu warto odsączyć kawałki z nadmiaru tłuszczu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here