Jak zrobić kruszonkę?

Teoretycznie kruche ciasto to jedno z najłatwiejszych do przygotowania rodzajów ciast w ogóle. A jednak dość często okazuje się, że nasze ciasto nie jest kruche, a gumowate i zakalcowate. Bo tak naprawdę nie jest to aż tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Idealne kruche ciasto jest lekkie, kruchutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga polepszaczy, ani spulchniaczy. Jeśli jest dobrze przygotowane, wystarczą zaledwie trzy składniki, aby wyszło takie jak powinno. Mówiąc o kruchym cieście należy również wspomnieć o kruszonce, która jest jego szczególnym rodzajem. Trudno sobie wyobrazić wykończenie wspaniałej, pachnące, apetycznej szarlotki bez kruchutkiej, słodkiej pierzynki w postaci idealnej kruszonki. A więc do rzeczy. Jak się zabrać za przygotowanie kruchego ciasta i jak zrobić kruszonkę idealną?

Jak zrobić kruszonkę idealną?

Jak zrobić kruszonkę idealną?Kruche ciasto to w zasadzie trzy podstawowe składniki, połączone w odpowiedniej proporcji i w odpowiedni sposób. Są to: mąka, jajka i tłuszcz. Aby ciasto wyszło naprawdę dobre musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Tylko ich przestrzeganie sprawi, że nasz wypiek będzie idealnie chrupiący i w sam raz kruchy. Przede wszystkim składniki na nasze ciasto muszą być zimne. Tłuszcz powinien być wyciągnięty prosto z lodówki, podobnie jak jajka. Chłód to podstawa udanego kruchego ciasta. Dlaczego? Ponieważ to właśnie niska temperatura zapewnia to, że składniki ciasta nie połączą się do końca, a kawałeczki masła będą parować w trakcie pieczenia, zapewniając idealną i tak pożądaną kruchość. Podobna funkcje pełnia zimne jajka, a w zasadzie żółtka, ponieważ znacznie utrudniają łączenie się składników, a jednocześnie sklejają je na tyle, aby c=surowe cisto dało się łatwo formować.

Żeby zminimalizować ciepło, które może dostać się do środka masy, zaleca się używania do wałkowania ciasta ceramicznych lub marmurowych wałków. Dzięki temu, że są one dość ciężkie wałkowanie przebiegnie szybko i gładko. Dodatkowym atutem jest oczywiście fakt, że takie wałki zawsze są chłodne, a więc z powodzeniem utrzymamy odpowiednią temperaturę ciasta. To samo tyczy się marmurowych blatów. Ale nie jest rzecz jasna konieczność. W domowych warunkach wystarczy zwykła drewniana lub silikonowa stolnica. Jeśli będziemy działać sprawnie, z pewnością wszystko się uda.

Ciasto najlepiej jest ugniatać ręcznie

Ciasto najlepiej jest ugniatać ręcznieCiasto kruche w warunkach domowych najczęściej zagniatamy ręcznie. To stara, tradycyjna i jak najbardziej właściwa metoda, acz zdecydowanie łatwiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Specjalne łapki do ucierania gęstych rodzajów ciasta świetnie rozdrobnią i wstępnie przemieszają składniki. Zaleta takiego sposobu wyrabiania kruchego ciasta jest to, że nie ogrzeje się ono zbytnio. Dłonie są jednak zdecydowanie cieplejsze.

Jeśli chodzi o same składniki ciasta to trzy wymienione wyżej w zupełności wystarczą do przygotowania najprostszej wersji wypieku. Najprostszej czyli takiej, która nada się zarówno do słodkich placków i ciast, jak i do słonych wersji wypieków. W zależności od przeznaczania można oczywiście wzbogacać ciasto o dodatkowe składniki takie jak: cukier, przyprawy, śmietana itp. Ale zacznijmy od podstaw:

  • Mąka – najlepsza będzie pszenna mąka dobrej jakości, można ją wcześniej przesiać przez sito, aby pozbyć się grudek i dodać lekkości.
  • Jajka – do kruchego ciasta dodajemy tylko i wyłącznie żółtka, ponieważ białka spowodują, że ciasto będzie twarde i zbite. Żółtka należy wcześniej porządnie schłodzić. Oprócz surowych dodajemy też żółtka ugotowane, ponieważ przyczyniają się one do zwiększenia kruchości ciasta.
  • Tłuszcz – najlepiej sprawdzi się prawdziwe masło, ale można je również zastąpić smalcem lub margaryną. Najważniejsze, aby tłuszcz był zimny. W przeciwnym razie ciasto będzie twarde.

Do słodkich wypieków można dodać cukier, cukier trzcinowy lub miód. Ważne, aby ilość słodkiego dodatku nie przekraczała jednej trzeciej ilości mąki. Najlepiej sprawdza się tu puder, ponieważ cukier kryształ, nawet jeśli jest dość miałki, może karmelizować, co będzie widoczne w upieczonym cieście. Część żółtek można zastąpić śmietaną. Warunek jest ten sam – musi być ona mocno schłodzona.

Zabieramy się do pracy

Najprostsze kruche ciasto można wzbogacić kilkoma łyżkami domowej marmolady i wspaniałą delikatną, ale chrupiącą kruszonką. Kruszonka to również połączenie trzech składników. Tym razem jest to mąka, cukier i masło. Nad kruszonka warto już popracować własnymi rekami. To bardzo proste. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Tutaj akurat najlepszym wyborem będzie kryształ, bo wzbogaca fakturę kruszonki. Dodajemy tłuszcz pokrojony w kostkę i siekamy całość ostrym, długim nożem. Kiedy składniki zaczynają się łączyć można przystąpić do zagniatania. Rozcieranie kruszonki trwa niedługo. W momencie, kiedy nie czujemy już pod palcami mąki, kruszonka jest gotowa. Jeśli wolimy bardziej zbitą śmiało można jeszcze nad nią popracować. Ale taka luźniejsza będzie idealnie krucha i lekka. Oczywiście można wzbogacić kruszonkę o ulubione aromaty np. olejek pomarańczowy czy migdałowy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here