Coś więcej niż tylko kebaby

W Polsce najbardziej znanym tureckim daniem jest oczywiście kebab. Ale kuchnia turecka to coś więcej, to niezapomniane bogactwo smaków, zapachów i orientalnych przypraw. Głównymi potrawami w kuchni tureckiej są: zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowym gulasz z okonia morskiego, cebuli oraz ziemniaków przyprawiony czosnkiem oraz pierożki z mięsem. Wielbiciele słodkości również znajdą tu coś dla siebie przysmakiem jest tu na przykład pieczony puding ryżowy oraz mieszanka fasoli i bakalii. Warzywa, odwrotnie niż w Polsce traktowane są jako osobne dania, smażone z cebulą, przyprawami z dodatkiem dużej ilości oliwy, najsłynniejszym danie tego typu jest smażony bakłażan w oliwie. Tradycyjnie pije się tu herbatę w małych filiżankach, koniecznie z dużą ilością cukru. Amatorzy kawy także nie wyjadą z Turcji zawiedzeni. Podawana jest ona w na kilka sposobów a charakteryzuje ja wspaniały aromat i dość mocny smak. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podaje się ja silnie schłodzoną, zmieszana pół na pół z wodą co nadaje jej koloru mleczny. Popularnie nazywa się ją „mlekiem lwa”. Każdy region Turcji cechuje specyficzna, nieco odmienna kuchnia, niemniej jednak bardzo smaczna i zdrowa.

poczujnature.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrywatna kwatera, a hotel
Następny artykułTania turystyka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here