Bezglutenowe produkty świąteczne – wigilia dla alergika

0
1124

Święta Bożego Narodzenia to czas, który przeciąża żołądki nie tylko osób cierpiących na alergie pokarmowe. Nawet największemu niejadkowi trudno oprzeć się atmosferze i zapachom unoszącym się w całym domu. Ten szczególny okres można jednak złagodzić, wybierając np. bezglutenowe produkty świąteczne. Choć może się to wydawać nieco dziwne, dzięki takim rozwiązaniom osoby nietolerujące glutenu mogą cieszyć się magią świąt na równi z innymi.

Coraz popularniejsze produkty – gluten free

Na nietolerancje pokarmowe cierpi coraz więcej osób. Niektórzy uważają, że dzisiejsze zboża są bardziej szkodliwe niż kiedyś. Gluten może powodować nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego, ale i poważniejsze dolegliwości. Niektórzy natomiast decydują się na rezygnację z glutenu ze względu na odchudzanie lub profilaktykę zdrowotną. Można dziś kupić wiele zamienników klasycznych produktów, które wyeliminowały gluten. Poza popularnymi makaronami i pieczywem dostępne są również bezglutenowe produkty świąteczne. Zakup ciast i ciasteczek pozbawionych białej mąki pszennej i innych zbóż z glutenem jest już możliwy. Ba, to nie wszystko! W postaci bezglutenowej można kupić nawet opłatek. Jest on wykonany ze specjalnej mieszanki mąk, m.in. kukurydzianej.

Święta bez pierniczków? Skądże! Zakup bezglutenowych produktów świątecznych może obejmować prawie wszystkie słodycze typowe dla Bożego Narodzenia. Alergicy powinni uważać nawet na czekoladę i inne towary, które teoretycznie nie musiałyby zawierać glutenu. Warto czytać etykiety lub wybierać artykuły w specjalnie przeznaczonych sklepach i firmach.

Gotowanie bez glutenu

Bezglutenowe produkty świąteczne mogą też wesprzeć gospodynie domowe w przygotowywaniu posiłków. Czasami warto przygotować jedną wersję dania, nawet jeśli tylko jedna osoba unika glutenu. Ciasto na mące ryżowej, kukurydzianej lub na fasoli może być równie pyszne, co tradycyjne. Może się okazać, że na domowej produkcji zyska cała rodzina. Żołądki obciążone kapustą, grzybami, cukrem i białą mąką mogą polubić przysmaki wykonane bez towarzystwa popularnego alergenu. Poza wspomnianymi mąkami można nabyć np. mąkę pszenną lub owsianą, która w naturze ma gluten – jest jednak specjalnie przetworzona. Wersja bezglutenowa staje się bardziej bezpieczna.

Smak bezglutenowych produktów świątecznych nie musi odbiegać od znanych łakoci. Nie trzeba rezygnować z magii świąt – warto po prostu znaleźć wysokiej jakości zamienniki. Powszechność nietolerancji na gluten sprawia, że wybór staje się coraz większy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here